Vigna radiata (L.) R.Wilczek

Vigna radiata (L.) R.Wilczek

Умумий маълумот

ОиласиFabaceae
Илмий номи

Vigna radiata (L.) R.Wilczek

Ўзбекча номи Мош
Русча номи Маш, Мунг

Кимёвий таркиби

Дуккакларида таркибида фойдали моддаларнинг тўлиқ тўплами мавжуд: ёғлар ва углеводлар, клетчатка, озуқа толалари. Mош таркибида В витаминлари, фолий кислотаси, кальций, магний, фосфор, натрий, калий, селен, мис, шунингдек, кўп миқдорда темир мавжуд.

Ишлатиладиган қисми

Дуккаклари

Фойдаланиш учун кўрсатмалар

Дуккагидан тайёрланган унидан теридаги куйиш ва яралар, шунингдек, ҳуснбузар ва дерматитни даволаш учун қўлланилади. Униб чиққан мош майсалари юракни мустаҳкамлаш, қон босимини туширишда ва қон томирларининг эластиклигини яхшилаш учун ишлатилади. Мош уруғи менопауза пайтида аёллар учун гормонал мувозанатни тиклаш учун фойдалидир. Мош диабетга чалинганлар учун мунтазам овқат сифатида тавсия этилади, чунки у қонда қанд миқдорини турғун сақлайди. Хитой тиббиёти мош уруғидан турли касалликларда фойдаланади: заҳарланиш ва овқат ҳазм қилиш бузилиши, шамоллаш (чайқаш учун), шишларда (сийдик ҳайдовчи восита сифатида). Хитой халқ табиблари мошдан озиқ-овқат билан заҳарланишда, хусусан, қўзиқорин ёки заҳарли ўсимликлар билан заҳарланишни даволашади. Уларнинг фикрига кўра, мош пестицидлар ва оғир металлар билан заҳарланишни даволашда ёрдам беради.

Рецептлар

Майда яшил мош дуккакларидан кайнатма: келиб чиқишидан қатъи назар, тананинг турли шишларини камайтиришда қўлланилади. Томоқнинг турли хил яллиғланиш касалликлари, шунингдек, ангина учун фойдаланилади. Агар танада заҳарланиш бўлса, унда бу мош қайнатмаси туфайли токсик моддаларни чиқариб ташлаш ва касаллик аломатларини йўқотишда ёрдам беради. Агар мош уруғидан пюре тайёрланса, унда ҳар қандай тери нуқсонларига қарши юқори самарадорлик билан курашиш мумкин. Мисол учун, бундай атала дерматитдан халос бўлишга, куйишнинг салбий кўринишини камайтиришга ёрдам беради, турли тошмалар натижасидаги яллиғланиш жараёнини енгиллаштиради. Соғлом сочлар учун мош дуккаги. Бош терисини озиқлантириш, соч ўсишини ва уларнинг соғлом порлаши учун мош уруғининг кукунидан тайёрланган ниқобдан фойдаланилади. Уни тайёрлаш учун: майдаланган мош уруғи – 30 г, кўк чой – 1 чой қошиқ чой барглари, зайтун мойи – 5 томчи, бодом мойи – 3 томчи, творог-1 ош қошиқ. Ингредиентлар бир хил массага келгунча аралаштирилади ва бош териси ва сочнинг илдизига суртилади. 20-25 дақиқадан сўнг улар шампун билан ювилади.

Бошқа хусусиятлари

Озуқабоп, косметологияда ишлатилади. Кенг маданийлаштирилган.

Манба

1. Вавилов, Н. И. Интродукция растений в советское время и её результаты // Происхождение и география культурных растений. – Л.,1978. – С. 402-418.
2. Васильченко И. Т. Phaseolus aureus Roxb. — Фасоль золотистая, Маш // Флора европейской части СССР / Отв. ред. Ан. А. Фёдоров.– Л.: Наука, 1987. – Т. VI. Ред. тома Н. Н. Цвелёв. – С. 32. – 254 с. – 3150 экз.
Павлова Г. М. Phaseolus aureus (Roxb.) Piper – Маш // Культурная флора СССР. – М.–Л.: Сельхозгиз, 1937. – Т. IV. Зерновые бобовые. – С. 573–601. 4.https://lektrava.ru/encyclopedia/mash/ 5.https://productplanet.ru/krupa-mash-produkt-rodom-iz-indii-s-polzoj-dlja-kazhdogo.html

Эслатма

Маълумот киритилмаган

Тадқиқот давомида олинган маълумотлар

Маълумот киритилмаган

error: Ma'lumotlar himoyalangan!