Sorbus tianschanica Rupr.
Кимёвий таркиби
Қизилчетанни меваларида витаминлар (аскорбин кислотаси – 200 мг% гача, Р витамини, каротин), спиртлар (сорбит ва идит), органик кислоталар, флавоноидлар (изокверцитрин, кверцитрин), танинлар, аччиқлар, гликозид парасорбозид, эпикатехин, эпигаллокатехин, лактон ва бошқа баъзи моддалар мавжуд.
Ишлатиладиган қисми
Мевалари, гуллариФойдаланиш учун кўрсатмалар
Мевалар астения, анемия ва витамин етишмаслигида буюрилади. Ўсимлик ич юмшатувчи, диуретик, гемостатик ва туз алмашинувини нормаллаштиради. Гипертензия, атеросклероз, подагра, ревматизм, геморрой, дисменореяда ишлатилади. Баъзида ўсимлик енгил ич юмшатувчи ва сийдик ҳайдовчи восита сифатида ишлатилади; буйрак ва сийдик пуфаги касалликлари, буйрак тошлари, шунингдек, меъда ширасининг кислоталиги паст бўлган гастритда буюрилади.
Рецептлар
1 ош қошиқ қуритилган резаворларга 1,5 стакан қайноқ сув қуйилади (суткалик доза). Кузда қизилчетан мевалари шакар билан эзилади (1 кг шакар учун 1,5 кг резаворлар). 1 ош қошиқдан кунига 3-5 марта сув ёки чой билан ичилади. Ароқ дамламасини тайёрланади (1 қисм ароқ учун резаворларнинг 10 қисми), овқатдан олдин кунига 1 чой қошиқдан 3 марта ичилади. Ўсимлик шарбатининг глицерин ва одеколон билан аралашмаси (2: 1: 1) терининг сўлғунлигида лосьон сифатида ишлатилади. Дамламани тайёрлаш: бир чой қошиқ майдаланган меваларга бир стакан қайноқ сув солинади, 1 соат тиндирилади ва таъбга кўра шакар қўшилади. Кунига 3-4 марта ярим стакандан ичилади. Ниқоб тайёрлаш: бир чой қошиқ ўсимлик мойи, асал, ўсимлик шарбати ва тухум сариғини аралаштирилади. Яхшилаб ишқалаб, терига суртилади. Мевасининг янги шарбати ёки янги меваларидан меъда ширасининг кислоталиги паст бўлган ҳолда қабул қилиш керак. Мевали сироп: янги меваларидан 1 литр шарбатни сиқиб олиб, сироп ҳолига келгунча 0,6 кг шакар қўшиб пиширилади. 1 ош қошиқдан кунига 3-4 марта ичилади. Шарбати: 2 кг резаворлар учун 2 литр сув олинади. Ювилган меваларига сув солинади ва юмшатилгунча ёпиқ идишда пиширилади, элакдан ўтказилади, шарбатини сиқиб олинади ва ёпиқ банкаларда ёки бутилкаларда пастеризация қилинади (ярим литрли банкаларда 15 дақиқа). Салқин жойда сақланади. Шарбат витамин етишмаслиги, қон босимининг кўтарилиши, шамоллаш, меъда ширасининг паст кислоталилигида мультивитаминли ичимликлар тайёрлаш учун ишлатилади.
Бошқа хусусиятлари
Маълумот киритилмаган
Манба
Емельянов А. Ш. А. В. и др. ББК 65.32 У67. Токтогулов Ы. Н. и др. Перспективы джайлоо туризма в горных регионах Киргизии: выпускная бакалаврская работа по направлению подготовки: 05.03. 02-География. – 2021. Важов В. М. Изучение особенностей распространенияAdonisvernalis L. в окрестностях Салаирского кряжа в школьном курсе географии. – 2017. Аташова Д. М. Учебно-методическое обеспечение элективного курса» Лекарственные растения ботанического сада УрО РАН» во внеурочной деятельности по биологии : дис. – 2019.
Эслатма
Маълумот киритилмаган
Тадқиқот давомида олинган маълумотлар
Маълумот киритилмаган