Solanum tuberosum L.
Кимёвий таркиби
Таркибида (%): 75 сув; 18,2 крахмал; азотли моддалар (хом оқсил) 2; шакар 1,5; клетчатка 1; ёғлар 0,1; титрланган кислоталар 0,2; фенол табиатли моддалари 0,1; пектин моддалари 0,6; бошқа органик бирикмалар (нуклеин кислоталар, гликоалкалоидлар, гемицеллюлозалар ва б.) 1,6; минераллар 1,1 бўлади. Шартли равишда картошкани юқори (25% дан ортиқ), ўрта (22-25%) ва паст (22% дан кам) таркибли қуруқ моддаларга эга навларга ажратилади.
Крахмал тугунакнинг ҳамма қуруқ моддаларини 70-80% ини ташкил қилади.
Ишлатиладиган қисми
ТугунаклариФойдаланиш учун кўрсатмалар
Картошка шарбати ошқозон безлари томонидан кислота секрециясини камайтиришга ёрдам беради, оғриқни бироз бостиради, овқат ҳазм қилиш трактининг шиллиқ қаватидаги яраларни битишини тезлаштиради. Бундан ташқари, у бироз ични юмшатади, бу гастрит ва ошқозон яраси бор беморлар учун жуда муҳимдир, одатда улар ич қотишидан азият чекишади. У кекиришни яхши енгиллаштиради ва турли диспептик бузилишларда ёрдам беради. Картошка крахмали ошқозон-ичак трактининг сурункали касалликларида ўровчи, юмшатувчи ва яллиғланишга қарши восита сифатида ишлатилади. Картошка крахмали, шунингдек, упаларда асос, кукунлар ва таблеткаларда тўлдирувчи восита сифатида ишлатилади. Халқ табобатида юқори қон босимини пасайтириш учун картошка шарбатини ичишади. Картошка шарбати қондаги қанд миқдорини пасайтиради, шунинг учун диабетнинг дастлабки босқичида фойдалидир. Хом картошка шарбати ошқозон ва ўн икки бармоқли ичакнинг яраси учун ишлатилади. Бу ошқозон секрециясини пасайтиради ва яллиғланишга қарши таъсирга эга. Картошка пўстида аллергия, тахикардия, гипертония ва оғриқли шок ҳолатида инсон танасига ижобий таъсир кўрсатадиган моддалар топилган.
Рецептлар
Картошка шарбати бош оғриғига ёрдам беради — унинг таркибидаги ацетилхолин туфайли гипотензив таъсир кўрсатади. Бош оғриғи бўлса, иккала қўлни тирсагигача иссиқ сувга солинади ва оғриқ тўхтагунча ушлаб турилади, орада иссиқ сув қуйиб турилади. Хом картошканинг ингичка бўлакларини пешонага боғланади. Сентябр—октябр ойларида пишган илдиз меваларидан сиқилган картошка шарбати 2-3 ҳафта давомида кунига 2-3 марта 100 мл (агар организма қабул қилса — 200 мл гача) бачадон миомасида ичилади. Ёғсиз сут, сметана билан аралаштирилган янги картошка шарбати терининг очиқ қисмларидаги сепкил ва ёриқлардан халос бўлиш учун ишлатилади. Хом картошка шарбати бутун танани яхши тозалайди. Сабзи шарбати ва селдерей шарбати билан аралаштириб, овқат ҳазм қилиш касалликлари, асаб касалликлари — масалан, ишиас ва қалқонсимон безда яхши ёрдам беради. Бундай ҳолларда ҳар куни 500 мл сабзи, бодринг, лавлаги ва картошка шарбатини истеъмол қилинганда қисқа вақт ичида ижобий натижа беради, шу вақтда гўшт ва балиқ маҳсулотларини рациондан чиқариб ташлаш шарт. Янги хом илдиз меваларидан сиқилган шарбат юқори кислотали гастрит, ошқозон ва ўн икки бармоқли ичак яраси учун овқатдан ярим соат олдин ярим стакандан кунига 2-3 марта ичилади. Хом картошкани қирғичдан ўтказилган бўтқаси куйиш, экзема ва бошқа турли хил тери касалликларида яхши даволовчи восита ҳисобланади. Олинган массасини терининг таъсирланган жойларига қўлланилади. Ўрта катталикдаги картошкани тозаланиб, майда бўлакларга бўлинади ва жиғилдон қайнашида бирма-бир чайналади. Картошка бўғимларни токсинлардан тозалашнинг самарали воситаси бўлиб, полиартрит учун яхши восита ҳисобланади. Бунинг учун 3 кун ичида кўп миқдордаги сувда пўсти билан пиширилган 2-3 кг картошкани истеъмол қилиш керак. Картошкани қайнаган сувида эзилади ва пўсти билан бирга истеъмол қилинади. Бу вақтда бошқа овқат истеъмол қилинмайди. Картошкани пўсти билан ейиш учун уни узоқ вақт пишириш керак.
Картошка пюреси ёки хом картошкадан олинган бўтқаси кунига 3 марта компресслар шаклида қўлланилса, шишни енгиллаштиради. Пўстидан тозаланмаган картошка қайнатиб унинг буғидан ингаляция шаклида йўтал, бурун оқиши ва бош оғриғи билан бирга кечадиган нафас йўлларининг шамоллашини даволашда ишлатилади. Муолажани узайтириш учун, яъни идишни тез совиб қўймаслиги учун бемор бошига қандайдир матони ташлаб, идишни ҳам ёпиш лозим. Даволашнинг таъсири анча юқори, чунки бу ерда картошканинг учувчи секрецияси ҳам, сув буғининг иссиқлиги ҳам терапевтик омиллар вазифасини бажаради. Фақат нафас олиш муолажасидан кейин совуққа чиқмаслик муҳимдир. Картошка буғи билан ингаляция қилиш ишиас ва радикулитда жуда фойдали. Битта ўрта катталикдаги картошка, битта ўрта пиёз ва олма устига 1 литр сув қуйиб, сув ярми қайнаб, кетмагунча пиширилади. Сурункали йўталда кунига 3 марта 1 ош қошиқдан ичилади. Яшил қалин қатламли картошка тозаланади, у майда туғралади. Эзилган янги бўтқасимон масса шикастланган бўғимларга, мушакларга, пайларга компресс шаклида қўлланилади. Картошка узун майсаларини 0,5 см кичик бўлакларга бўлинади ва қоронғи, яхши ҳаво айланадиган хонада қуритилади. 200 г ни олиб, шиша идишга солинади, 200 мл 70% ли спирт қуйилади, оғзини маҳкам ёпиб, қоронғи жойда 8 кун тиндирилади, вақти-вақти билан силкитилади, сизиб олинади. Қоронғи, салқин жойда сақланади. Турли хил онкологик касалликларда кунига 3 марта овқатдан 30 дақиқа олдин ичилади (1/2 стакан илиқ сувга настойкадан 1 томчидан бошлаб томизиб, қабул қилишни 25 томчига кўтарилади ва шу миқдорда кейинчалик ҳам даволаниш олиб борилади). Картошка гуллари сояда қуритилади. 1 ош қошиқ гуллари устига 0,5 литр қайноқ сув қуйилади, термосда 3-4 соат дамланади. Ҳар хил хавфли ўсмаларни даволаш учун 1/2 стакандан кунига 3 марта овқатдан 30 дақиқа олдин ичилади. Даволаш курсида 4 литр дамлама тайёрланади. Гулларнинг қайнатмаси қон босимини пасайтириш ва нафас олишни рағбатлантириш учун ишлатилади.Картофельное пюре или кашица из сырой картошки снимают отеки, если к ним 3 раза в день прикладывать в виде компрессов. Паром из сваренного неочищенного (в мундире) картофеля в качестве ингаляций лечат простудные заболевания дыхательных путей, сопровождающихся кашлем, насморком и головной болью. Чтобы сеанс удлинить, т.е. не дать кастрюле быстро остыть, больной накидывает на голову какое-нибудь матерчатое покрывало, закрывающее и кастрюлю. Эффект лечения довольно высокий, ибо здесь в качестве лечебных факторов выступают и летучие выделения картофеля, и тепло водяного пара. Важно лишь после сеанса ингаляции не выходить на холод. Прогревание картофельным паром очень полезно при ишиасе и радикулитах. Залить 1 л воды одну картофелину среднего размера, одну луковицу среднего размера и яблоко, варить, пока вода не выкипит наполовину. Пить 3 раза в день по 1 ч. л. при хроническом кашле. Картофель с зеленоватым толстым слоем очищают от кожуры, которую мелко измельчают. Измельченную свежую кашицеобразную массу накладывают в виде компресса на поврожденные связки, мышцы, сухожилия. Длинные ростки картофеля разрезать на мелкие дольки по 0,5 см и высушить в темном, хорошо проветриваемом помещении. 200 г этих ростков положить в стеклянную ступку, залить 200 мл 70%-ного спирта, плотно закрыть, настоять в темном месте 8 дней, периодически встряхивая содержимое, процедить, отжать. Хранить в темном прохладном месте. При различных онкологических заболеваниях принимать 3 раза в день за 30 мин до еды (в 1/2 стакана теплой воды капать настойку, начиная с 1 капли, довести прием до 25 капель и в этом количестве принимать их и дальше). Цветки картофеля высушить в тени. Заварить в 0,5 л кипятка 1 ст. л. цветков, настоять в термосе 3-4 ч. Пить по 1/2 стакана 3 раза в день за 30 мин до еды при различных злокачественных новообразованиях. Курс лечения — 4 л настоя. Отвар цветков применяют для снижения артериального давления и стимуляции дыхания.
Бошқа хусусиятлари
Озуқабоп, кенг маданийлаштирилган.
Манба
1.https://domashniy.ru/zdorovie/primenenie_kartofelya_v_narodnoj_medicine_re15/ 2.http://www.xn--24-6kct3an.xn--p1ai/%D0%9B%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B5_%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/kartofel’.html 3.https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D1%84%D0%B5%D0%BB%D1%8C
Эслатма
Маълумот киритилмаган
Тадқиқот давомида олинган маълумотлар
Маълумот киритилмаган