Solanum melongena L.
Кимёвий таркиби
Бақлажон меваларида: 7,1-11% қаттиқ моддалар, 2,72-4% шакар, 0,6-1,4% оқсиллар мавжуд,
0,1-0,4% ёғлар, шунингдек, кальций, калий, фосфор, темир, каротин ва кўп миқдорда В витаминлари мавжуд. Сабзавот клетчаткага бой.
Ишлатиладиган қисми
МеваларФойдаланиш учун кўрсатмалар
Юрак фаолиятига фойдали таъсир кўрсатадиган калий тузлари туфайли бақлажонлар кексалар ва юрак-қон томир касалликлари билан оғриганларга тавсия этилади. Бақлажон моддалари ёғларни яхши парчалайди, бу сабзавотлар вазн йўқотиш ва атеросклерозда тавсия этилади. Кимёвий таркиби туфайли бу сабзавот организмдаги кислотали-ишқорли мувозанатини оптимал даражада ушлаб туришга қодир. Бақлажонни мунтазам истеъмол қилиш туз балансига фойдали таъсир кўрсатади. Шунинг учун метаболик касалликлар, хусусан, подаграда бақлажон диетасига риоя қилиш тавсия этилади. Бақлажонлар жигар ва буйраклар, ошқозон-ичак тракти касалликларига қарши курашда ёрдам беради, улар ич қотиши учун ҳам фойдалидир.
Рецептлар
Бақлажон меваларидан дамлама ва шарбат тайёрланади, улар юрак-қон томир касалликлари, атеросклероз, шунингдек, шишларни даволашда самарали қўлланилади.
Бақлажон шарбати. Ёш янги бақлажонни танлаб олиб, пўстидан тозалаш керак, сўнгра катта пластик қирғичдан ўтказилади ва ҳосил бўлган эзилмадан шарбати сиқиб олинади. Ушбу шарбатни ҳар куни овқатдан олдин кунига уч марта ярим стакандан ичилади. Бақлажон дамламаси. Терапевтик дамламасини тайёрлаш учун 250 мл тоза сув ва 1 та ўрта катталикдаги бақлажонни олиш керак, пўстидан тозалаб, сўнгра майда кубикларга бўлиб, қайноқ сув қуйилади. Шундан сўнг, шу тарзда бўктирилган бақлажон ярим соат давомида сув ҳаммомида ушланади, сўнгра сизилади. Дамлама сафро ҳайдовчи восита сифатида яхши, у ҳар куни овқатдан олдин 3-4 марта ярим стакандан ичилади.
Бошқа хусусиятлари
Озуқабоп, кенг маданийлаштирилган.
Манба
Всё о лекарственных растениях на ваших грядках / Под ред. С. Ю. Раделова. – СПб.: ООО «СЗКЭО», 2010. – С. 4-7. – 24 с. ISBN 978-5-9603-0124-4.
Эслатма
Маълумот киритилмаган
Тадқиқот давомида олинган маълумотлар
Маълумот киритилмаган