Lathyrus aphaca L.
Кимёвий таркиби
Нўхатгул бурчоқнинг кимёвий таркиби углеводлар, оқсиллар, крахмал, кул, тола, витаминлар (A, B1, B2, B3, B4, B6, B7, B9, C), аминокислоталар, минерал моддалар (сера, хлор, фосфор, калий, кальций, натрий, магний, титан, никель, кобальт, кремний, бор, молибден, селен, марганец, медь, цинк, йод, железо)га бойлиги биан тавсифланади.
Ишлатиладиган қисми
Илдизлари, ер устки қисмиФойдаланиш учун кўрсатмалар
Нўхатгул бурчоқ уруғлари юқори калорияли ва оқсил таркиби жуда хилма-хил бўлиб, бу ўсимликдан ҳаёти жиддий жисмоний зўриқиш билан боғлиқ бўлганлар шахслар учун ажойиб қўшимча воситаси сифатида фойдаланиш имконини беради. Бундан ташқари, витаминлар ва минералларга жуда бой бўлган кимёвий таркиби дуккаклиларнинг ушбу вакилида бошқа фойдали хусусиятларнинг мавжудлигини аниқлайди. Хусусан, ўсимликдан мунтазам фойдаланиш натижасида у организмга иммунитетни рағбатлантирувчи, тетиклаштирувчи, антиоксидант, яллиғланишга қарши таъсир кўрсатади, шунингдек, юрак-қон томир тизими ва ошқозон-ичак трактининг фаолиятини яхшилайди.
Рецептлар
Булён хом ашёнинг ўндан биридан ва бир стакан қайноқ сувдан тайёрланади. Ушбу воситани 1 ош қошиқ учун олинг. l. 2 соатдан кейин. доривор қайнатма
Анъанавий тиббиёт ўсмалари, жинсий йўл билан юқадиган касалликлар даволаш учун иягини фойдаланади. Бунинг учун 6 gramm ўтларни 250 мл қайноқ сувда пиширинг ва 4 соат туриб олинг. Ҳар 1 соатда 3 ош қошиқ инфузионни олинг.
Бошқа хусусиятлари
Ўсимлик уруғларини янги терилган ҳолда (иссиқлик билан ишлов бермасдан) ҳаддан ташқари миқдорда ишлатиш латиризмга олиб келиши мумкин, яъни бўғилиш ва оёқ-қўлларнинг фалажи билан бирга келадиган неврологик касаллик.
Манба
1. Панасенко А. И. и др. Общая характеристика отравлений растениями, грибами и синтетическими ядами. – 2015. 2. Безуглый И. Н., Василенко А. А., Глянцев А. В. Сортовая структура посевных площадей гороха в Украине //Бюлетень научных работ Белгородской государственной сельскохозяйственной академии им. ВЯ Горина.–Белгород: Издательство Бел ГСХА им. ВЯ Горина. – 2012. – №. 29. – С. 3-7.
Эслатма
Маълумот киритилмаган
Тадқиқот давомида олинган маълумотлар
Маълумот киритилмаган