Dasiphora parvifolia (Fisch. ex Lehm.) Juz.
Кимёвий таркиби
Баргли новдаларида танинлар, хинонлар ва флавоноидлар, эллагик, кофеин, синаптик ва ферула кислоталари мавжуд. Баргларда, пўстлоғида ва ёғочда танинлар кўп, гулларда галлотанидлар ва катехинтанидлар билан боғлиқ ошловчи моддалар кам.
Аскорбин кислотаси, РР витамини ва каротин, шунингдек, ошловчи моддалар ва ароматик моддаларнинг тахминан 20% и поя ва баргларда топилган. Янги баргларида 145,9-223 мг%, қуруқ баргларда 292,4-380,4 мг% аскорбин кислотаси ва мос равишда 8,53 мг% ва 15,12 мг% каротин мавжуд.
Ишлатиладиган қисми
Барглари, гуллари ва илдизлариФойдаланиш учун кўрсатмалар
Препаратлари қон тўхтатувчи, яллиғланишга қарши, сафро ҳайдовчи, бириктирувчи, бактерицид ва балҳам кўчирувчи таъсирга эга. Бошқа ғозанжаларда бўлгани каби, улар ошқозон-ичак трактининг яллиғланиш касалликлари, диареяда ишлатилади. Бундан ташқари, улар жигар касалликларида сафро ҳайдовчи, шунингдек, турли асаб-психиатрик касалликлар учун тинчлантирувчи восита сифатида ишлатилади. Ташқи томондан примочка ва компресслар шаклида, дамлама, кайнатма ёки буғланган барглари кўкарганларда шишларни сўрилиши ва яраларни даволаш учун ишлатилади.
Рецептлар
Дамламани тайёрлаш:
1 ош қошиқ майдаланган пояларга бир стакан иссиқ сув қуйилади, 5-7 дақиқа ёпиқ идишда паст оловда қайнатилади, 30 дақиқа совутилади ва фильтрланади. Овқатдан олдин кунига 3-4 марта ярим стакандан ичилади.
Ўпка сил касаллиги, дисбактериоз:
2 ош қошиқ қуруқ эзилган гулли тепа қисмига 0,5 литр сув қуйиб, ёпиқ идишда 7-8 дақиқа давомида паст оловда қайнатилади, 2 соат туриб, кейин фильтрланади. 1-2 стакандан кунига 3-4 марта овқатдан 30 дақиқа олдин ичилади.
Диарея, гастрит, пневмония, тунги сийдик ушлаб туролмасликда:
1 ош қошиқ қуруқ баргларга 1 стакан сув солинади, ёпиқ идишда 5-6 дақиқа қайнатиб олиб, 2 соат дамланади, сизиб олинади. 2 ош қошиқдан овқатдан олдин кунига 3-4 марта ичилади.
Стрессда:
1 ош қошиқ эзилган илдизларга 1 стакан сув қуйилади, ёпиқ сирланган идишда 10 дақиқа давомида паст оловда қайнатилади, 2 соат давомида дамланади, фильтрланади. Кунига 3-4 марта овқатдан 30 дақиқа олдин 1 ош қошиқдан ичилади.
Бошқа хусусиятлари
Маълумот киритилмаган
Манба
Флейшер Г., Банченко Г. Лекарственные растения в стоматологии. Стоматологический травник. – Litres, 2018. Дубровин И. Целительная магия чая. – Litres, 2017. Мидзушима М., Аида М., Роон Т. П. Растения в жизни коренных жителей Сахалина-народа уильта (ороков) //Вестник Сахалинского музея. – 2007. – №. 1. – С. 162-200. Коляда А. С., Ключников Д. А., Белов А. Н. Удивительные растения Приморского края. – 2021. Бояшов И. Эдем. – Litres, 2020. Источник: http://original-flowers.ru/medicine/view.php?id=493#ixzz7F5e2xt9q
Эслатма
Маълумот киритилмаган
Тадқиқот давомида олинган маълумотлар
Маълумот киритилмаган