Allium pskemense B.Fedtsch.

Allium pskemense B.Fedtsch.

Умумий маълумот

ОиласиAmaryllidaceae
Илмий номи

Allium pskemense B.Fedtsch.

Ўзбекча номи Тоғ пиёзи
Русча номи Лук пскемский

Кимёвий таркиби

Пиёзда 8-14% қанд (фруктоза, сахароза, малтоза, инулин полисахарид), оқсиллар (1,5-2%), витаминлар (аскорбин кислота), флавоноид кверсетин, ферментлар, сапонинлар, калий, фосфор, темирнинг минерал тузлари ва бошқалар ҳаммда фитонцидлар мавжуд.

Ишлатиладиган қисми

Бош пиёз ва ёш барглари

Фойдаланиш учун кўрсатмалар

Ўпка касалликлари, касалликдан кейин ҳолсизликда ва витамин етишмаслигида фойдаланилади.

Рецептлар

Бош пиёздан олинган шарбат сил касаллигини даволаш учун ишлатилади ва тананинг ҳолсизлигида фойдаланилади.

Бошқа хусусиятлари

Маҳаллий аҳоли томонидан истеъмол қилинган

Манба

1.Губанов И. А. и др. Дикорастущие полезные растения СССР / Отв. ред. Т. А. Работнов. — М.: Мысль, 1976. — С. 62—63. — (Справочники-определители географа и путешественника). 2. Сахобиддинов С.С. Дикорастущие лекарственные растения Средней Азии. Ташкент: Госиздат УзССР -1948, -216 с. 3/https://cyberleninka.ru/article/n/biohimicheskiy-sostav-listiev-vidov-allium-l-v-usloviyah-moskovskoy-oblasti

Эслатма

Қизил китобга киритилган

Тадқиқот давомида олинган маълумотлар

Маълумот киритилмаган

error: Ma'lumotlar himoyalangan!